2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Reveň, lidově rebarbora - uchování na zimu

Název Množství a jednotka
rebarbora kolik máme

Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Ne vždy stačíme všechnu rebarboru ze zahrádky zpracovat do buchet a koláčů. Moje maminka to řešila zavařením již upravené oslazené rebarbory do skleniček. Rebarbora v nich ale ráda zkvasila.
Proto jsem vyzkoušela mrazení - a nemá chybu. Jen tu rebarboru musíme před zmrazením náležitě upravit.

Řapíky rebarbory omyjeme, nejlépe odrhneme kartáčkem na zeleninu, v případě nutnosti i sloupneme. Řapíky nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky a vsypeme do dostatečně velkého hrnce, ve kterém je zalijeme dostatečným množstvím právě vroucí vody, zakryjeme poklicí a necháme přibližně 20 minut odstát.
Tím se z rebarbory uvolní a vyluhují třísloviny, kvůli kterým se buchtám a koláčům vyhýbají žlučníkáři a ledvináři. Zmizí zároveň její trpkost a sníží se kyselost.
Po dvaceti minutách zcedíme a necháme dobře okapat.
Spařenou okapanou rebarboru rozložím volně na týcek, dám předmrazit a následně sesypávám do mikrotenového sáčku a uložím v mrazáku.
Takto se neslepí a může se odebírat množství jen dle momentální potřeby.
Co pamatuji, vždy se u nás rebarbora před použitím spařovala i při čerstvém použití. Mám odzkoušeno, že k rebarboře se nejlépe hodí těsto kynuté,i na tu metýnku nic jiného než rebarboru dostatečně ochucenou cukrem a skořicí, a navrch potom drobenku z hrubé mouky, kousku másla nebo Hery a trochy krystalového cukru, nedávám.





 


RECEPTY

Houby v tuku

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a dusíme na tuku. Do hrnce dáme lžíci... zobrazit recept

RECEPTY

Zázvorky

Postup: Žloutky s jedním celým vejcem utřeme v míse spolu s cukrem - třeme aspoň 20... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená cuketa

Postup: Cuketu omyjeme a nakrájíme na přibližně centimetr silné plátky. Jádřinec... zobrazit recept

RECEPTY

Palačinky

Postup: Ingredience na palačinky smícháme do hladka, nejlépe šlehačem. Na teflonovou... zobrazit recept

RECEPTY

Srnčí guláš

Postup: Srnčí maso (jelení, kančí) odblaníme a nakrájíme na kostky. Ve velkém hrnci na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

PENZIONY

Pension La Rosa

Svým návštěvníkům nabízí vysokou kvalitu ubytování a služeb v plně...